Sundt varmende efterårsmad

Sundt varmende efterårsmad

Efterhånden som aftenerne trækker på, og vejret bliver kølere, er det oplagt at snuppe noget dejligt varmt hyggemad for at få sæsonen til at føles lidt hyggeligere. 

Desværre er meget traditionel mad ikke gavnligt for vores helbred, hvis vi spiser det for ofte. Den indeholder ofte et højt fedt- og saltindhold, og det kan få os til at føle os overmætte og vi kan tage et par ekstra kilo på.

Blot ved at udskifte nogle få ingredienser kan det gøre en stor forskel og samtidig bevare smagen og den vigtige hyggelige følelse. Tag et kig på vores sundere versioner af nogle af de klassiske traditionelle opskrifter. 

 

Vegetarisk chili

Denne chiliret giver masser af protein og fibre, og ved at bruge friske ingredienser er der også mindre i salt i. Brug af bønner og fuldkorn er en fantastisk måde at holde fedtindholdet nede, mens det stadig mætter dig.

Også med frisk toppings, har den ikke kun en fantastisk smag, men der er heller ingen tilsætningsstoffer, så denne opskrift er en rigtig win-win!

For at servere til 4-6 personer skal du bruge:

1 hakket mellemstort rødløg
1 hakket stor rød peberfrugt
2 hakkede gulerødder
2 hakkede selleristænger
12 hakkede modne tomater
2 dåser sorte bønner
1 dåse pinto bønner
4 fed hakket hvidløg
2 spsk chilipulver
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk paprika
1 tsk oregano
½  dl vand
Limesaft
Til toppingen: hakket avocado, koriander, fedtfattig revet ost og creme fraiche.


1. Kom løg, peber, gulerod og selleri i en gryde og tilsæt olivenolie og kog indtil de er møre (ca. 10 minutter).
2. Tilsæt krydderier og kog i yderligere et minut.
3. Tilsæt hakkede tomater, afdryppede bønner og vand, og lad det simre i ca. 30 minutter.
4. Fjern fra varmen og tilsæt limesaft og salt og peber efter smag.
5. Pynt med koriander, avocado og ost, og nyd det!

 

Blomkålspizza

Denne pizzas med lavt kulhydratindhold er også lav i kalorier og fedt, og hvis du laver din egen, kan du sikre dig, at du også får en del af den anbefalede grøntsagsmængde! Du skal blot toppe med flere grøntsager samt nogle fedtfattige fibre, og denne pizza vil være perfekt til hyggen i de kolde måneder. 

For at servere til 4-6 pers. skal du bruge:

1 blomkåls ris
2 hakkede fed hvidløg
1 pose revet mozzarella
2 mellemstore æg, pisket
1 tsk olivenolie
Topping efter smag, vi kan lide rød peber, champignon og spinat

1. Blomkål hakkes fint til blomkålsris – dette kan gøres i en foodprocessor eller blender.
2. Sauter derefter i cirka 10 minutter, indtil de er bløde.
3. Kom kogt blomkål i en skål med æg, mozzarella, hvidløg og krydderier og bland sammen.
4. Form til en dej og læg på en beklædt bageplade og bag i cirka 20 minutter, indtil den er sprød og gennemstegt.
5. Tilsæt pizzasauce, toppings og drys med ost og tilbage i yderligere 5 minutter og den er klar til at nydes.

Når du først har prøvet pizza med blomkål, vil denne glutenfri variant være en game-changer - giv den en chance!

 

Champignon- og kikærteburgere

En stor burger er en rigtig traditionel ret, men flere af os, går væk fra at spise kød, så hvad kan vi så erstatte det med?

Denne vegetariske burger er fuld af fibre, høj i smag, men lav i fedt. Du kan vælge at spise den i en fuldkornsbolle eller en salatwrap - prøv det, du kan kun blive positivt overrasket!

For at servere til 4-6 pers. skal du bruge:

300g hakkede svampe, kastanjesvampe er fine
3 fed hvidløg
4 hakkede forårsløg
1 tsk karrypulver
1 dåse afdryppede kikærter
1 citron brug saft og skal
100 g fuldkornsbrød
1 tsk spidskommen

1. Steg svampe, forårsløg og hvidløg i ca 5 min.
2. Rør karry, spidskommen, citronskal og saft i og kog i et par minutter mere, indtil det er nogenlunde tørt.
3. Mos kikærter med en kartoffelmoser og tilsæt svampeblandingen
4. Form til bøffer og steg dem i 3-4 minutter, indtil de er sprøde (du kan også bage, men de bliver ikke så sprøde).
5. Server i en bolle eller et salatblad med toppings efter eget valg - skiveskåret tomat og jalapenos passer godt.

 

Immunitetsstyrkende grøn suppe

Efter en dag udenfor eller siddende ved dit skrivebord er en stor skål dampende suppe ofte, hvad der er brug for, men disse er ofte fyldt med skjulte salte, fedtstoffer og kalorier.

Men at lave din egen suppe sikrer, at du ved, hvad du spiser. Derudover kan du tilføje de mest gavnlige ingredienser. En af vores favoritter er denne grønne suppe.

Denne nemme næringsrige suppe vil hjælpe med at booste dit immunforsvar og holde sulten på afstand.

Til 4-6 pers. skal du bruge:

Stor håndfuld grønkål
1 porre
4 broccolibuketter
1 kop fløde
1 pint grøntsagsfond
1 portion Britt's Superfoods hvedegræssaft
Pinjekerner til pynt
Salt og peber efter smag

1. Gem et par grønkålsblade og riv dem. Sæt i ovnen med lidt olivenolie for at blive sprød (ca. ti minutter) og gem til pynt.
2. Hak porren og sauter, tilsæt derefter hakket grønkål, hakket broccoli og hakket hvidløg. Lad det blødgøre, men ikke brænde på, og tilsæt derefter grøntsagsfond eller bare vand.
3. Kog indtil de er bløde, men ikke mister farve, og sluk derefter for at køle af. Efter afkøling proces i din blender.
4. Bland imens den optøede hvedegræssaft i cremen. Det færdige produkt er spækket med antioxidanter, som kan hjælpe med at bekæmpe infektion, og det smager også fantastisk.
5. Når ingredienserne er blevet kogt og blandet, skal du blot skåle op og tilføje hvedegræsfløde, sprød grønkål og pinjekerner som et attraktivt ekstra boost.

Vi håber, du nyder disse opskrifter og giver dem en chance. Når det bliver mørkere og køligere, er det let at glemme, at vores immunsystem er påvirket af vores tarmsundhed.

For at sikre at vi fortsætter med at spise en varieret kost fuld af frugt, grøntsager og bælgfrugter, som giver os de bedste muligheder for at skabe det rigtige miljø for, at vores tarm kan være glad.

Tilføjelse af en superfoodsaft til din kost kan være med til at sikre, at du får de næringsstoffer og vitaminer, du har brug for, for at holde dig godt gennem de koldere måneder.