Hvordan ved du, at du faktisk er sulten?

Hvordan ved du, at du faktisk er sulten?

Når jeg holder mine oplæg på forskellige udstillinger eller ved begivenheder arrangeret af ernæringseksperter, minder jeg ofte folk om, at vi har en tendens til at spise for meget, men at vi faktisk er underernærede!

Vi lever i et madfokuseret samfund, og derfor bliver tegnene på sult ofte ignoreret og overskygget af vores dybere forbindelse til mad. Forbindelsen kan være følelsesmæssig, hvor vi faktisk spiser for at tilfredsstille vores følelser (eller rettere et følelsesmæssigt underskud) frem for vores fysiske behov. Eller det kan handle om at tilfredsstille en underbevidst kulturel besættelse af forbrug.

Mad er ofte tæt forbundet med følelser som glæde, tilfredshed, men også sorg og skyldfølelse. Slankekure opmuntrer os til at begrænse vores indtag af mad eller helt at afskaffe glæden ved at spise. Når vi ’synder’ på en bestemt kur, kan det give os følelsen af at være udmattede, skuffede og frustrerede.

Mad er ikke vores fjende

Vi synes at have mistet vores balance, når det kommer til mad, og det er nyttigt at minde os selv om, at mad er nødvendigt for helbredet og indeholder præcis de næringsstoffer, som vi har brug for som byggeklodser til at opbygge energi, vitalitet, regenerering og sundhed. I vores del af verden lever vi i dag for at spise. Vi spiser ikke længere for at leve.

Derfor inviterer jeg dig til at reflektere over følelsen af sult, vores fysiologiske trang til at spise. Hvad er sult? Hvordan føles den? Og hvorfor er vi i dag så bange for at opleve den?

Hvad er sund sult?

Sund sult er reel fysiologisk og biologisk sult. Tegn på, at du oplever sult, er:

  • En rumlende mave, hvor væskerne kværner rundt i forventning om mad
  • En hulhed eller følelse af tomhed, når din krop har fuldført fordøjelsen og leder efter sin næste omgang mad
  • Et fald i blodsukkeret og mindre energi, der signalerer et behov for kalorier

Hvorfor oplever vi ikke sult længere?

Der er mange grunde til, at nogle af os måske ikke længere oplever ægte sult. For det første er vi blevet opdraget til at spise hver tredje time, og vi gør det, uanset om vores krop faktisk er klar til mere brændstof. Vi spiser også af følelsesmæssige snarere end fysiologiske grunde. Jeg mener at man kan sige, at vi lever i en frådsekultur.

Vi spiser tit af ren og skær vane – og mange af vores daglige aktiviteter er efterhånden blevet forbundet med mad. En tur i biografen kræver slik og popcorn, og når vi slapper af sidst på dagen indebærer det et solidt mellemmåltid. Vi har forbundet mad med så mange gode og dårlige følelser, at det nu har stor magt over os.

Hvordan kan vi fornemme sult igen – og dermed spise af de rigtige grunde?

1. Drik rigeligt af vand

Det virker måske for simpelt, men nogle gange forveksler vi tørst med sult. Drik 1½-2 liter om dagen, og du vil føle dig mindre sulten

2. Giv sulten en chance

Giv sig selv mulighed for at føle de biologiske tegn på sult. Hold op med at spise hver tredje time, eller lige efter at du er stået op. Drik et glas vand, og vent med at spise indtil du mærker reel sult.

3. Før dagbog – eller brug en logger

At notere hvornår vi spiser, hvad vi spiser, og hvordan det føltes før og efter måltidet, er en fantastisk måde at øge kropsbevidstheden på. Den reelle værdi af dette findes ikke i indsamlingen af data, men i den bevidsthed du opnår ved at indsamle dem.

4. Giv din krop næring

Fokuser på at tanke din krop op med optimale næringsstoffer og undgå bivirkningerne ved at overspise, men faktisk at være underernæret. Når du tillader dig selv at føle sult, er du mere tilbøjelig til at vælge næringsrige, sunde fødevarer. Begynd at juice ved at tage din Hvedegræssaft hver morgen med lidt æblejuice af god kvalitet eller en friskpresset juice. På denne måde kan du sikre dig, at du giver din krop de nødvendige næringsstoffer, og hold dig desuden til sunde måltider med grøntsager, nødder og frø samt rene proteinkilder.

Hvorfor virker denne lille forandring så stærkt?

Når du spiser for at tilfredsstille ægte, biologiske sult, kommer du igen i kontakt med din krop. Når du ’lytter’ til din krop, vil du respektere den mere. Når du ved, at du har denne mulighed for at enten at fylde tanken med de bedste næringsstoffer, der vil give energi til din krop og give dig en følelse af sundhed og vitalitet, eller dårlige fødevarer, der vil bremse dig, vil du helt naturligt træffe de rigtige valg.

Det kan måske virke som en alt for forenklet tilgang til vægttab, men jeg opfordrer dig til at prøve det. Jeg garanterer, at du vil lære meget om dig selv, dit komplicerede forhold til mad, og hvordan du i stedet for kan gøre det til en simpel biologisk forbindelse.

Lette & lækre måder at få dit væskebehov dækket på med Britt’s Superfoods

SUPERFOOD SLUSHIES

KØB NU >

 

BLENDED GREEN SHOTS

KØB NU >

 

ELIXIR VITALITY

KØB NU >

Tilbage til blog